Follow me...

vrijdag 23 juli 2010

Zomertoetjes: aardbeiensmoothie, bessensiroop, fontainebleau

From Japie's Kookboek
Een van de vorige keren had ik toetjes beloofd. Hier komen er een paar, om van het zomerfruit te genieten. Eerst een heel makkelijke.

Aardbeiensmoothie (kan ook met ander zacht fruit, zelfs met peer)
Voor een groot glas van 300 ml:
- ½ glas schoongemaakte aardbeien
- ½ glas kwark of yoghurt (b.v. van de Weerribben)
- 1 theelepel kaneel
- ½ theelepel geraspte verse gember

Meng alle ingrediënten in de blender. Plaats eventueel nog even in de koelkast alvorens te serveren.

Bessensiroop
Dit is een recept van Heidi Swanson (101cookbooks), die het weer uit een oud nummer van Gourmet Magazine had. We hebben er allebei wat aan geknutseld. Om te beginnen maakt zij dit recept met bramen en dat lijkt me heerlijk – maar in Nederland zijn er in juli nog nauwelijks bramen (behalve in piepkleine doosjes  bij de groenteboer of in de supermarkt). Aalbessen daarentegen zijn er te over en dat leek me een goed alternatief. Ten tweede pept Heidi de saus op met 4 (!) pepers en dat leek me teveel van het goede, zeker voor wie een dieet volgt. Ik heb de pepers vervangen door geraspte verse gember. Maar het staat u natuurlijk vrij te experimenteren met een pepertje, of een snuifje chilipoeder, of gewoon een paar slagen van de pepermolen.

Aalbessen zijn er te kust en te keur
From Japie's Kookboek
250 ml water
170 g bruine suiker
200 g (riet)suiker
1 stukje gember van 2 ½ - 3 cm, geraspt
2 doosjes van ieder zo’n 200 gram aalbessen

Breng het water met de suiker en de geraspte gember aan de kook en laat koken tot het ingekookt is tot ongeveer de helft. Geregeld roeren – en opletten dat het niet te hard kookt, anders gaat het er geheid overheen.

Maak intussen de bessen schoon. Zorg dat alle steeltjes verwijderd zijn.

Laat de siroop, als hij de juiste dikte heeft, iets afkoelen. Giet hem in een hoge kom. Voeg de bessen toe. Pureer het geheel voorzichtig met de staafmixer, op de laagste snelheid. Wrijf de siroop dan door een fijne zeef, zodat de pitjes en velletjes achterblijven. Bewaar de siroop in een pot of in potjes. De siroop is zo dik dat je er ook druppels of lijntjes mee kunt ‘tekenen’, als versiering. Hij is erg lekker op pannekoekjes (zowel crêpes als pancakes) of over/door yoghurt of kwark, of over een fontainebleau.

Fontainebleau 
(een dag van tevoren bereiden)
Fontainebleau is een luxe, luchtige vorm van hangop. U hebt hiervoor kaasdoek of een heel dunne (linnen) theedoek nodig, en een zeef of vergiet. Dit recept is een variatie op dat van Patricia Wells, wier boek in de Nederlandse vertaling, Parijs voor smullers, bij Gottmer verscheen in 1984 (Ja, ik heb het zelf vertaald, met Lambiek Berends; eerlijk is vals...). Het origineel, The Food Lover’s Guide to Paris, beleeft nog steeds herdruk na herdruk.

¾ liter magere kwark (bijvoorbeeld van de Weerribben, die ‘smaakt’ niet mager; u kunt ook magere Griekse yoghurt of Danone Activia yoghurt gebruiken; de Griekse yoghurt is wat compacter, daar hebt u wat minder van nodig - 500 ml zou ik nemen - terwijl de Danone juist wat vloeibaarder is en daarom hebt u er wat meer nodig, 1 liter lijkt me goed).

150 g suiker of hetzelfde volume aan zoetstof
rasp van 1 citroen
½ theelepel vanille-extract
1 theelepel kaneel
3 eiwitten (gooi de eidooiers niet weg – die kunt u gebruiken voor crème caramel, flan, mousse of gebak of zelfs – op kamertemperatuur – voor eigengemaakte mayonaise).

Eigenlijk hoort er ook nog slagroom door, maar die hebben we hier maar weggelaten… Klop de kaneel door een beetje kwark, zo dat er geen klontjes ontstaan. Voeg dan de rest van de kwark toe en roer de helft van de suiker, de vanille en de citroenrasp erdoor. Klop de eiwitten stijf terwijl u beetje bij beetje het restant van de suiker toevoegt. De eiwitten moeten zo stijf zijn dat je de kom bijna op z’n kop kunt zetten zonder dat ze eruit vallen.

Spatel voorzichtig de eiwitten door de kwark en schenk het mengsel in de met kaasdoek, gaas of een zeer dunne, linnen theedoek beklede zeef, die u op een kom plaatst om het vocht op te vangen. Zet het mengsel in de koelkast en laat het 24 uur staan. Af en toe de kom leeggooien, zodat de zeef niet in het vocht hangt.

Keer na 24 uur de fontainebleau voorzichtig om op een bord. Haal even voorzichtig de kaas- of theedoek eraf. Er moet nu een mooie halve bol op het bord staan. Garneer met frambozen, aardbeien, of rode bessen – en giet wat van de bessensiroop erover. Met een nat mes zou je hiervan in principe mooie porties kunnen snijden – maar bij mij worden dat meestal hoopjes. Dat geeft niet, het is toch mooi en vooral lekker.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten