Follow me...

maandag 1 oktober 2012

Ovenstoofpotje van gemengde groenten (met in de oven gebakken aardappelen)



Dit – eveneens vegetarische en licht verteerbare – recept kwam tot me via mijn Australische nichtje (thanks, @Annemieke!) . Ik had het al maanden liggen voordat ik het eindelijk uitprobeerde. Het kwam er niet van. Toen ik het eenmaal gemaakt had, dacht ik: waarom heb ik dit niet veel eerder gedaan? Net als bij de vegetarische curry draait het om wortels, bleekselderij en (diepvries-) peulvruchten – basisgroenten die je meestal wel in huis hebt. Daarnaast is een grote pot cottage cheese (Hüttenkäse) onmisbaar. Exotische ingrediënten komen er niet aan te pas! Wat de Angelsaksische maten betreft: 1 kop is een grote kom van ongeveer een kwart liter. Maar de hoeveelheden luisteren niet héél erg nauw.

500 g cottage cheese (Hüttenkäse)
1 el fijngeknipte, verse rozemarijnblaadjes
½ ui, gesnipperd
1 kop bleekselderij, in dunne plakjes
1 kop grof geraspte of fijn geschaafde wortel
1 kop (diepvries) tuinbonen of doperwten (of andere peulvruchten)
1 kop havermout of zemelen
3 losgeklopte eieren
½ theelepel (dus 2,5 l) zout
(zwarte) peper uit de molen, desgewenst wat nootmuscaat
Sesamzaadjes om er overheen te sprenkelen (of wat amandelschaafsel)
½ kop bruine (ongepelde, ongebrande) amandelen (of even in een droge koekenpan geroosterde witte amandelen).
Knoflook om de ovenschaal mee in te wrijven
Olie om de ovenschaal in te vetten.

Voorverwarm de oven op 180 °. Doe de cottage cheese in een grote kom. Klop de eieren er door. Roer de groenten erdoor heen evenals de rozemarijn, het zout, de peper en desgewenst een snuifje (versgeraspte) nootmuskaat. Proef en maak op smaak. Roer de amandelen erdoorheen. Wrijf een hoge ovenschaal in met de knoflook en vet hem in met een kwast. Doe het mengsel in de ovenschaal. Strooi de sesamzaadjes (of geschaafde amandelen) bovenop, plaats de schaal net onder het midden van de oven. Laat ongeveer een uur staan.
Tegelijkertijd, op een met bakpapier (of een ovenmatje) en met olie ingekwaste bakplaat, kunt u heerlijke aardappeltjes mee bakken. Neem smakelijke aardappelen (Opperdoezers, Roseval) en boen ze schoon als ze niet te oud zijn en een niet te dikke schil hebben (anders moeten ze geschild worden). Snijd ze in stukjes van zo’n 2 cm en kwast ze goed in met (olijf-) olie. Strooi er wat fijngeknipte tuinkruiden over: tijmblaadjes, rozemarijnblaadjes. Zet de bakplaat een richel hoger dan de ovenschotel. De aardappeltjes zouden gelijkertijd klaar moeten zijn. Strooi er desgewenst nog wat fijngeknipte peterselie over en serveer met fleur de sel (smakelijk zeezout tussen grof en fijn in). Geef er nog een (groene) salade bij en uw maaltijd is compleet.

Variatie: vervang (een deel van de) cottage cheese door eventueel uitgelekte (geiten) kwark of Griekse yoghurt. Varieer de groenten: neem stukjes pompoen en knolselderij, bijvoorbeeld, of broccoli, bloemkool of (rauwe) biet; probeer eens spruitjes, of meng er wat stukjes stevige, zoetzure appel door.
Laat uiteraard het zout weg als dit natriumarm moet zijn (of vervang het door dieet- of kaliumzout).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten