Follow me...

dinsdag 21 juli 2015

Scones

Uitg, Dorling Kindersley, Londen


Je kunt natuurlijk taart(jes) eten bij de thee. Of (liefst zelfgebakken) koekjes, ook lekker. Maar voor mij is het ultieme ‘taartje’ een verse scone met zelfgemaakte jam.

Weliswaar zonder de clotted cream die eigenlijk bij de klassieke cream tea hoort - maar die volvette hap kan me gestolen worden. Geef mij maar goede, smakelijke boerenkwark of Turkse dan wel Griekse yoghurt.

Het recept dat ik zelf gebruik voor scones (Britten zeggen trouwens ‘skonz’ en niet ‘skoons’) is dat van niemand minder dan theespecialist Jane Pettigrew, uit haar onvolprezen boek Tea Time. Al eerder pikte ik er het recept voor shortbread uit, dat met een kleine variatie (glutenvrije) lavendelkoek werd.

Helaas heb ik nog geen recept voor glutenvrije scones gevonden. Dit recept is dus niet voor mensen met coeliakie (komt misschien nog wel; er bestaan recepten voor glutenvrije scones, maar ik heb ze nog niet uitgeprobeerd).

Nodig voor 10-12 scones

  • 225 g zelfrijzend bakmeel (of tarwebloem met 8 g bakpoeder/baksoda) + 3-4 eetlepels voor aanrecht en bakplaat
  • mespuntje zout
  • 50 g zachte (room)boter + klontje om bakplaat in te vetten (als u geen bakpapier gebruikt)
  • 25 g suiker
  • 1 middelgroot ei, geklutst
  • 75 ml melk of karnemelk (bij baksoda is karnemelk beter)
  • melk, karnemelk of geklutst ei  om de scones  te bestrijken

Bereiding

Voorverwarm de oven op 230° C (turbo: 210° C). Bedek een bakplaat met bakpapier of folie (of vet hem in met boter en sprenkel er bloem over).
Meng bloem en zout (en bakpoeder of baksoda als u geen zelfrijzend meel gebruikt). Snijd of wrijf de boter er doorheen (of laat de keukenmachine heel kort draaien), totdat het deeg op broodkruimels lijkt. Voeg het ei toe, meng het door het deeg met een vork (of voorzichtig, kort, met de keukenmachine). Voeg beetje bij beetje de melk of karnemelk toe, tot u een stijf deeg hebt.

Stort het deeg op aanrecht of plank of deegmatje en rol het voorzichtig uit tot het een dikte heeft van circa 2,5 cm. Steek daar rondjes uit met een doorsnee van 6 cm (als u niet van die handige uitstekertjes hebt, gebruik dan een omgekeerd glas; de rand eerst in de bloem dippen). Plaats de scones dicht bij elkaar op de bakplaat. Bestrijk ze met melk/karnemelk/geklutst ei.

Plaats de bakplaat in het midden van de oven, bak de scones 12-15 minuten (afhankelijk van de oven). Ze moeten dan héél licht gebruind zijn. Een satéprikker moet er schoon uitkomen.

Schuif de scones op een rooster, bedek ze met een theedoek (tegen het uitdrogen) en laat ze zo afkoelen. Scones zijn het lekkerste vers, lauwwarm of op kamertemperatuur. Eet ze met (zelfgemaakte) jam en een klodder dikke Turkse of Griekse yoghurt of dikke (boeren-)kwark of besmeer ze met een klein beetje goede (room)boter.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten