Follow me...

Peterselie


Platte peterselie heeft meer smaak dan krulpeterselie

Als er één superfood is, dan is het wel peterselie. “Hè?” hoor ik u nu denken. “Peterselie?Zoiets gewoons?” 


Pompoensoep met peterselie
Toch is het zo: peterselie is een superfood van jewelste. Het is misschien niet ‘in’, zoals tarwegras of chiazaad of gojibessen, en het kost dan ook drie keer niks. Maar weinig groenten of fruitsoorten zijn zó rijk aan vitamine C 1(60 mg/100g), en ook aan vitamine B6, foliumzuur, kalium, magnesium, ijzer… Kortom, als dát geen superfood is, dan weet ik het niet. Daar kan geen tarwegras tegenop.

Daar komt bij dat peterselie ook nog eens lekker én heel erg veelzijdig is en je het in bijna alle (hartige) gerechten kunt verwerken: van salades tot soepen. Je hoeft er geen smoothie van te maken – al kan dat natuurlijk wel (Klik hier voor een heerlijk verfrissend aperitiefje).

Ik gebruik ook peterselie in praktisch iedere soep. Of erop, als garnering (staat prachtig op alle rode/oranje soepen, van tomatensoep tot wortel- en/of pompoensoep). Ik heb in mijn koelkast een doos waarin alle stukken groenten gaan die ik niet in gerechten gebruik: stronk en blad van bloemkool, stengel en groen van venkel, het donkergroen van prei, de dikke stelen van spinazie, waterkers enzovoorts, en dus ook peterseliestengels. Vocht en pitjes van tomaten gaan in een apart doosje. Als de doos vol is (en dat gaat snel, zo snel dat alles nog vers is), maak ik er soep van – met eventueel nog een aardappel om te binden, wat selderij voor de smaak, en uiteraard een ‘bouquet garni’ (tijm, peterselie en vooral laurier). Smaakt heerlijk en is uiterst voordelig: de ‘fous-y-tout-soep’ (smijt-alles-er-maar-in-soep) van mijn madame uit mijn au-pairtijd, een mensenleven geleden.


Peterselie is, mits heel vers, goed te bewaren in de koelkast. Koop een flinke bos platte peterselie (heeft veel meer smaak dan krulpeterselie), bijvoorbeeld bij de Turkse/Marokkaanse groenteboer. Let erop dat de blaadjes niet geel of slap zijn en de stengels er stevig uitzien. Wassen, even ronddraaien in de slacentrifuge om de druppels eraf te schudden (de peterselie hoeft niet droog te zijn), de lelijke blaadjes eruit halen, en in een laagje water in een glazen pot in (de deur van) de koelkast. Blijft minstens een week goed. Let erop dat er steeds water in het glas zit (in de koelkast drogen dingen uit) en haal lelijke stengels er meteen uit.

Twee recepten op basis van peterselie  – al zijn er natuurlijk véél meer te bedenken! - zijn tabouleh en gremolata. En kom, dan geef ik er nog één extra bij: komkommersmoothie (met munt en peterselie). 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten